Algemeen

Wat is een elektronische of digitale handtekening?

Gewone elektronische handtekening

Een gewone elektronische handtekening is een handtekening die gekoppeld is aan andere elektronische gegevens, bijvoorbeeld een document of een e-mail. De gewone elektronische handtekening wordt gebruikt om de identiteit van de ondertekenaar vast te stellen. Een gewone elektronische handtekening is bijvoorbeeld een gescande gewone handtekening.

Gekwalificeerde elektronische handtekening

Een gekwalificeerde elektronische handtekening is een handtekening waarbij een gekwalificeerd certificaat is gebruikt. Zo'n certificaat is een digitaal bestand dat aan het oorspronkelijke document is toegevoegd. Er zijn speciale instanties die certificaten uitgeven, de zogeheten certificatiedienstverleners. De Nederlandse overheid maakt gebruik van een certificaat dat wordt uitgegeven door Public Key Infrastructure (PKI)-overheid. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) controleert de certificatiedienstverleners. Deze handtekeningen zijn altijd rechtsgeldig.

Een gekwalificeerde elektronische handtekening is juridisch gelijk aan een gewone handtekening.

Document met elektronische handtekening openen

Als u een elektronisch ondertekend document ontvangt, moet u beschikken over de juiste software om het document te lezen en om het certificaat te bekijken, bijvoorbeeld Acrobat Reader.

Bij het openen van het elektronisch document voert de software de nodige controles op de ondertekening uit. Als alles in orde is, ziet u dat op het scherm. Als er een waarschuwing op uw scherm staat, mag u die ondertekening niet zomaar vertrouwen. U moet dan nagaan wat er aan de hand is. Let er op dat het certificaat geldig is, niet is ingetrokken en dat de uitgever vertrouwd is.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Is het gebruik van MijnOverheid veilig?
Wat is DigiD?
Hoe vraag ik DigiD aan?
Wat is MijnOverheid?
Kan ik een DigiD aanvragen als ik in het buitenland woon?
Kan de communicatie met de overheid straks alleen nog maar digitaal?
Waar kan ik hulp vinden om vaardiger te worden met de computer en internet?
Waar kan ik een elektronische handtekening aanvragen?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON