Algemeen

Wat verandert er voor mij wanneer ik de Nederlandse nationaliteit krijg?

Nederlands paspoort of identiteitskaart

U kunt een Nederlands identiteitsbewijs aanvragen als u als Nederlander staat geregistreerd in de BRP. Iedereen in Nederland vanaf 14 jaar moet een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) bij zich hebben. Dit moet hij of zij aan de politie of een andere toezichthouder kunnen laten zien. U heeft bijvoorbeeld een paspoort nodig om te reizen buiten de Schengenlanden.

Reizen binnen de EU en daarbuiten

U kunt vrij reizen binnen de Schengenlanden. Het is wel verstandig altijd een paspoort of identiteitskaart mee te nemen wanneer u binnen de Europese Unie (EU) reist. Zo kunt u uw identiteit bewijzen.

Stemrecht

Als Nederlander mag u stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen en voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen mag u als u meerderjarig bent, langer dan 5 jaar in Nederland woont en een verblijfsvergunning heeft.

Afstand doen van uw nationaliteit

Als u Nederlander wordt, moet u afstand doen van uw huidige nationaliteit. Als u dat niet doet, kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uw Nederlandse nationaliteit intrekken. U hoeft niet altijd afstand te doen van uw huidige nationaliteit. In sommige landen mag u uw nationaliteit niet opgeven of moet u daar veel geld voor betalen. Meer informatie hierover kunt u lezen in de brochure Hoe kunt u Nederlander worden? (pdf, 286 kB). 

Nederlanderschap minderjarige kinderen

Als u minderjarige kinderen heeft, worden ook zij Nederlander. Ze moeten daarvoor:

  • opgenomen zijn in uw aanvraag om Nederlander te worden;
  • op het moment van naturalisatie nog minderjarig zijn;
  • een geldige verblijfsvergunning hebben.

Als uw kinderen ouder zijn dan 11 jaar, kunnen zij hun mening geven over het Nederlander worden. Kinderen van 16 jaar of ouder moeten bij de aanvraag ook zelf verklaren dat ze Nederlander willen worden.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Hoe kan ik als Surinamer (oud-Nederlander) de Nederlandse nationaliteit terugkrijgen?
Kan ik afstand doen van mijn Turkse nationaliteit als ik de Turkse dienstplicht niet heb vervuld?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON