Algemeen

Wie is de vader van mijn ongeboren kind na scheiding of overlijden van mijn man?

Vader overleden voor geboorte kind

Krijgt u binnen 306 dagen na het overlijden van uw man een kind? Dan gaat de wet ervan uit dat uw overleden man de vader is. Als u voor het overlijden van uw man al uit elkaar was, kunt u binnen 1 jaar na de geboorte verklaren dat hij niet de vader is. Dit doet u bij de burgerlijke stand van de gemeente.

Moeder is hertrouwd na overlijden vader

Bent u op het moment dat uw kind geboren wordt al hertrouwd met iemand anders? Uw huidige echtgenoot kan de wettelijke vader worden. Dit kan als u voor het overlijden van uw eerste echtgenoot uit elkaar was. En u binnen 1 jaar na de geboorte verklaart dat hij niet de vader is. Uw huidige echtgenoot hoeft het kind dan niet meer te erkennen.

Moeder geregistreerd partnerschap na overlijden vader

Bent u na het overlijden van uw man een geregistreerd partnerschap aangegaan? Uw nieuwe partner kan dan het gezag krijgen. Voorwaarde hiervoor is dat u en uw overleden echtgenoot al uit elkaar waren op het moment van overlijden. En u moet verklaren dat uw overleden echtgenoot niet de vader is van uw kind. Daarna kan uw uw nieuwe partner het kind erkennen. Vanaf het moment van de erkenning heeft u dan samen het gezag over het kind.

Kind na scheiding geboren

Is de zwangerschap tijdens het huwelijk ontstaan, maar bent u na de echtscheiding bevallen? Dan gaat de wet ervan uit dat uw ex-man niet de vader is. Uw ex-man kan het kind wel erkennen.

Ontkenning vaderschap

Ontkenning van het vaderschap dat binnen het huwelijk is ontstaan, is mogelijk. Dit kan alleen als blijkt dat uw man niet de biologische vader is. Zowel de moeder, de vader als het kind kunnen om deze reden het vaderschap ontkennen. Er moet dan aan een aantal andere voorwaarden worden voldaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een rechtsbijstandverlener. Als u besluit een procedure ontkenning vaderschap te gaan voeren, heeft u een advocaat nodig.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON