Algemeen

Mag ik teksten, muziek of foto's van anderen gebruiken?

Thuiskopievergoeding

U mag alleen voor persoonlijk gebruik een kopie maken van bijvoorbeeld een cd of dvd. Voor dit thuiskopiëren betalen fabrikanten en importeurs een thuiskopievergoeding. Deze berekenen zij door in de prijs die u als consument betaalt.

De thuiskopievergoeding is voor de auteurs, de uitvoerend kunstenaars en de producenten.

Downloaden uit illegale bron niet toegestaan

Werken waarop auteursrecht rust downloaden uit illegale bron (meestal: illegale websites) is niet toegestaan. Ook niet voor eigen gebruik. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft hierover een uitspraak gedaan op 10 april 2014. Omdat een kopie maken uit illegale bron niet is toegestaan, geldt er ook geen thuiskopieheffing voor deze kopieën. 

Kopieerbeveiliging

Auteurs mogen op hun werk kopieerbeveiligingen aanbrengen. Een kopieerbeveiliging gaat het kopiëren van bijvoorbeeld een cd of dvd tegen. U mag werken met een kopieerbeveiliging ook niet voor privébezit kopiëren.

Computerprogramma's niet kopiëren

De regels voor computerprogramma's zijn anders dan de regels voor letterkunde, muziek of wetenschap. U mag niet zomaar computerprogramma's kopiëren. Maar als u een computerprogramma koopt en uw computer er bij gebruik een kopie van opslaat, mag dit wel. U heeft namelijk voor het programma betaald. Ook het maken van van een reservekopie is toegestaan. 

Open source software

Open source software is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is. Iedereen kan de broncode bekijken en aanpassen. U krijgt de broncode als u de software koopt of de code wordt verspreid via het internet.

Bij de meeste commerciële software is de broncode geheim (gesloten source software) en wordt deze juridisch beschermd door het auteursrecht. Omdat de broncode niet wordt meegeleverd, kunt u niet zelf veranderingen in de software aan (laten) brengen. 


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Wat is reprorecht?
Wat is het volgrecht?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON