Algemeen

Wat kan ik doen tegen phishing en andere vormen van internetfraude?

Voorschotfraude (419-fraude)

Bij voorschotfraude (ook wel 419-fraude genoemd) wordt u benaderd via e-mail. De afzender vraagt meestal om hulp. Als tegenprestatie wordt een onwaarschijnlijk hoge vergoeding beloofd, zoals een deel van de winst. Als u hierop ingaat, wordt u gevraagd om:

  • een financieel voorschot te verlenen;
  • persoonlijke informatie te verstrekken (zoals naam, adres, werkgever en bankgegevens);
  • naar het land van de afzender te reizen, zogenaamd voor overleg en ondersteuning.

Ga niet op dergelijke e-mails in en geef nooit uw persoonlijke gegevens af. De oplichters kunnen deze gebruiken om bijvoorbeeld uw bankrekening te plunderen.

Identiteitsfraude: hoe te voorkomen?

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van uw persoonsgegevens, met de bedoeling hiermee verboden handelingen te verrichten.

Veiliginternetten.nl heeft meer informatie over het herkennen en voorkomen van identiteitsfraude.

Phishing tegengaan

Fraudeurs kunnen u een e-mail sturen die eruit ziet als een bericht van een bank, creditcardmaatschappij of andere organisatie. Deze vorm van internetfraude heet phishing. Als u op de link in de e-mail klikt, komt u op een website terecht die er weliswaar echt uitziet, maar gemaakt is door fraudeurs. Hiermee proberen de fraudeurs vertrouwelijke informatie te bemachtigen, zoals uw inloggegevens.

Phishing e-mail herkennen

Het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een echte e-mail. Toch zijn er wel enkele kenmerken waaraan u een phishing e-mail kunt herkennen. Klik nooit op de links die in de phishing e-mail staan en verwijder de mail.

Valse e-mails verstuurd namens de Rijksoverheid

Cybercriminelen versturen soms ook valse e-mails uit naam van overheidsorganisaties. Heeft u zo'n e-mail ontvangen en wilt u dit melden? Dan kunt u deze mail doorsturen naar misleidendemail@rijksoverheid.nl.

Internetfraude melden

Bent u aanraking gekomen met oplichting via internet? Doe hiervan altijd aangifte bij de politie. Identiteitsfraude kunt u ook melden bij het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI). Heeft u een phishing e-mail ontvangen? Waarschuw dan de organisatie uit wiens naam u deze mail ontving. Doe aangifte bij de politie als u daadwerkelijk schade ondervindt.

Meer tips voor veilig internetten

Veiliginternetten.nl geeft meer tips over onderwerpen als kinderen en internet, digitaal pesten, veilig bankieren en veilig (online) winkelen. De Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en een aantal maatschappelijke organisaties hebben Veiliginternetten.nl opgezet. De site bevat ook actuele informatie over computervirussen, beveiligingslekken in software en phishingmails. 


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON