Algemeen

Wat kan ik doen als iemand vermist wordt?

Direct gevaar of niet?

Bel dan 112. Bijvoorbeeld: een dementerende bejaarde wordt vermist. Of een klein kind wordt vermist in de directe omgeving van water.

  • Is er geen direct gevaar?

Bel dan naar de algemene meldlijn van de politie: 0900-8844. Of ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Neem dan een recente foto van de vermiste mee.

Vermist of niet?

Of de politie iemand als vermist beschouwt, hangt sterk af van de persoon en de situatie. Bij een kind dat zoek is, maakt de politie een andere afweging dan bij een volwassene. Dit geldt ook voor een volwassene bij wie het totaal niet past om zomaar weg te blijven. Of bij iemand die extra risico loopt door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom.

Kinderen

Als een klein kind wordt vermist, bel dan eerst de politie. In bepaalde gevallen verstuurt de politie een AMBER Alert. Zoek zelf ook meteen op plaatsen waar het kind gevaar kan lopen. Bijvoorbeeld bij water, putten, verkeerswegen en parkeerplaatsen. Kijk daarna dan op plaatsen waar kinderen zich kunnen verbergen. Het komt nogal eens voor dat kinderen zich verstoppen en dan in slaap vallen.

De politie helpen als iemand vermist wordt

U kunt zelf helpen met zoeken naar de vermiste. Ook kunt u informatie verzamelen over de vermiste en over de omstandigheden van de vermissing. Hiermee kunt u de politie helpen. Op de website van de politie vindt u informatie over wat u zelf kunt doen bij vermissing.

Slachtofferhulp Nederland biedt hulp bij vermissing

Als iemand in uw naaste omgeving vermist wordt, kunt u terecht bij Slachtofferhulp Nederland (SHN). Deze organisatie geeft informatie, tips, emotionele, praktische en juridische hulp. Kijk op de website Slachtofferhulp.nl. U kunt ook bellen met telefoonnummer 0900 - 0101. De hulp van Slachtofferhulp Nederland is altijd gratis.

Instanties informeren over de vermissing

Als iemand vermist is, moet u ook een aantal instanties informeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werkgever of school. SHN kan u hierover meer informatie geven.

Vermist in het buitenland

Is iemand vermist in het buitenland, meld dit dan bij de politie in het betreffende land. Slachtofferhulp Nederland kan u ook helpen bij vermissing in het buitenland.

Als de vermiste weer terecht is

Is de vermiste weer terecht? Informeer dan direct de politie. Die kan dan de opsporingsacties stopzetten en de zaak verder afhandelen.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Welke bevoegdheden heeft de politie?
Mag de politie mij preventief fouilleren?
Hoe kan ik (anoniem) aangifte doen bij de politie?
Hoe kan ik een klacht indienen over de politie?
Wat is Burgernet?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON