Algemeen

Hoe worden voetbalvandalen gestraft?

Geldboete of gevangenisstraf

Wanneer de politie een voetbalvandaal aanhoudt, dan kan hij of zij een proces-verbaal krijgen. In dat geval behandelt een officier van justitie de zaak en kan hem voor de rechter brengen. Deze kan de voetbalvandaal boete of zelfs een gevangenisstraf geven.

Stadionverbod voetbalvandalen

Een andere mogelijkheid is dat het Openbaar Ministerie (OM) een voetbalvandaal een stadionverbod geeft. De hooligan mag dan voor een bepaalde tijd geen wedstrijden van zijn club bezoeken. Het OM kan de voetbalvandaal ook een meldplicht geven. Hij moet zich dan bij de politie melden tijdens de wedstrijden van zijn club.

Verbod voor alle voetbalstadions

Een andere strafmaatregel is civiele uitsluiting. De officier van justitie geeft dan informatie over een aangehouden relschopper door aan de KNVB. De KNVB kan die relschopper dan de toegang verbieden tot alle stadions in Nederland. Een civiele uitsluiting duurt minstens 3 maanden en kan oplopen tot meer dan 1 jaar.

HALT-straffen

Voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar bestaan er ook alternatieve straffen. Dit zijn de zogeheten HALT-projecten (Het ALTernatief). Bijvoorbeeld:

  • bussen wassen;
  • tribunes schoonmaken;
  • aangerichte schade herstellen. 

Kabinetsplannen aanpak voetbalgeweld

De huidige maatregelen om voetbalgeweld aan te pakken zijn nog niet voldoende. Zo is het nu bijvoorbeeld nog niet mogelijk relschoppers uit de buurt van het voetbalstadion te houden. Omdat de KNVB en de voetbalclubs geen meldplicht kunnen opleggen. Daarom neemt het kabinet nieuwe maatregelen om voetbalgeweld beter aan te pakken (nieuwe Voetbalwet). 


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Wat is voetbalvandalisme?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON