Algemeen

Wat is Burgernet?

Hoe werkt Burgernet?

De politie stuurt mensen die meedoen met Burgernet binnen een bepaalde cirkel een spraakbericht, sms en/of e-mail. De politie vraagt deze mensen uit te kijken naar een verdacht of vermist persoon of voertuig. Als zij iets verdachts zien of horen, kunnen zij tijdens de actie gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers een bericht met informatie over het resultaat.

Burgernet ook voor andere hulpdiensten

Andere hulpverleningsinstanties kunnen het Burgernetsysteem ook gebruiken. De brandweer of GGD/GHOR kan bijvoorbeeld meldingen van gevaarlijke stoffen of vervuild zwemwater doorgeven. Burgernet wordt vooral ingezet voor opsporing.

Deelname Burgernet

Bent u 16 jaar of ouder en woont u in een gemeente die meedoet aan Burgernet? Dan kunt u zich aanmelden via de website Burgernet.nl. Als u niet in een deelnemende gemeente woont, maar er wel werkt, kunt u zich ook aanmelden.

Aanmelden voor Burgernet kan ook met een aanmeldformulier. Dit kunt u afhalen bij de plaatselijke gemeente of politie. Voor deelname moet u in het bezit zijn van een mobiele telefoon.

Amber Alert

Amber Alert en Burgernet zijn verschillende systemen. Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem dat helpt vermiste kinderen op te sporen. Burgernet richt zich ook op andere incidenten.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Welke bevoegdheden heeft de politie?
Wat kan ik doen als iemand vermist wordt?
Mag de politie mij preventief fouilleren?
Hoe kan ik (anoniem) aangifte doen bij de politie?
Hoe kan ik een klacht indienen over de politie?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON